[LinuxFocus-icon]
<--  | Ana Sayfa  | Eriþimdüzeni  | Ýçindekiler  | Arama

Duyumlar | Belgelikler | Baðlantýlar | LF Nedir
[an error occurred while processing this directive]
[Photo of the Author]
Katja Socher
<katja/at/linuxfocus.org>

Yazar hakkýnda:

Katja LinuxFocus'un Alman editörüdür. Tux, bilgisayar grafikleri, film & fotoðraf ve denizden hoþlanýr. Anasayfasýnaburadan eriþebilirsiniz .



Türkçe'ye çeviri:
Ceyhun Elmas <ceyhun.elmas/at/linuxfocus.org>

Ýçerik:

 

Blender ile 3D : Oyuncak tren

[tux with toytrain]

Özet:

Serimizin bu ikinci yazýsýnda Blender ile modelleme üzerinde duracaðýz ve bir oyuncak tren oluþturacaðýz. Öncelikle ilk yazýyý okumanýzý öneririz Blender ile 3D : Ýlk adýmlar . Bu yazýda anlatýlan yapýlandýrmayý (stage settings) oluþturun çünkü bunu baþlangýç noktamýz olarak alacaðýz.

_________________ _________________ _________________

 

Blender ile 3D : Oyuncak tren

Yazýnýn baþýndaki temsili resime bakýn ve Tux olmadýðýný düþünün. Þimdi benzer bir treni oluþturacaðýz.

Son olarak oyuncak tren için oluþturduðumuz stage yapýlandýrmasý ile bir default.blend dosyasý açýn. ( Burada küre ve küp ile kayýt , sað klik ve shift ile seçim, x 'e basarak silebilirsiniz. Modellemeye son vagon ile baþlayacaðýz. Bu yazýda da Blender 2.27 sürümünü kullandým.)

 

Önce son Wagon'nun yapýmý

Yapýma bir küp ile baþlýyoruz (yeþil parça için): ön görünümde Space ve Add-->Mesh-->Cube yapýn. Sonra tab'a basýn ve edit modunu terkedin. Küp seçili iken (ön görünümde) s'ye basarak küpü küçülterek doðru yüksekliði almasýný saðlayýn.Uzunluk için tekrar s'ye basýn ve fareyi saða hareket ettirirken orta butona basýlý tutun. Henüz seçili olan küp ile s'ye basýn (ön görünümden) ve kübü küçültün. Uzunluk için s'ye tekrar basýn ve farenin orta butonuna basýlý tutarak saða hareket ettirin. Bu yöntemle fareyi hareket ettirdiðiniz doðrultuda büyüklüðü deðiþtirebilirsiniz. Sonunda geniþlik için yan görünüme geçin tekrar s'ye basýn ve orta butona basýlýyken fareyi saða doðru hareket ettirin.

Bazý durumlarda Blender sizin yapmak istediðinize izin vermeyecektir. Bu nedenle numerik deðerlerle de çalýþmanýz olasý. Yalnýzca n'ye basýn ve gelen menüden x,y ve z deðerlerini deðiþtirin.

Yeþil rengi vermek için material butonuna ve beyaz butona gidin, "add new" yapýn ve rengi yeþile deðiþtirin (tam olarak benim verdiðim rengi saðlamak için deðerler: R=0, G=0.82 ve B=0). Slider'ý fare ile oynatarak ya da yazý üzerindeyken sol butona basarak da deðerleri girebilirsiniz.

Þimdi vagonumuz için tekerlere gereksinimimiz var. Ön görünümde Space'e basýn. sonra Add-->Mesh-->Cylinder yapýn (vertices benimsenmiþ deðer olan 32'de býrakýn) ve tab ile edit modu terkedin. Küp ile yaptýðýnýzdan daha küçük ve ince bir silindir yapýn: yan görünümden ilk önce s'ye basýn ve silindiri küçültün sonra tekrar s'ye basýn ve orta butona basýlý tutarak silindirin inceletmek için fareyi sað yöne sürükleyin (ya da n'ye basarak numerik deðerleri kullanýn). Kýrmýzý rengi verin (material butonuna gidin ve beyaz butona basarak "Add new" yapýn ve RGB deðerlerini 1 0 0 girin ) sonra üst ve ön görünümden yerini ayarlayýn (g'ye basarak ve fareyi sürükleyerek) . Böylece ilk tekerimiz artýk hazýr.

"shift + d " 'ya basarak kopyalayýn ve g'ye basarak ikinci tekeri de yerine götürün. Bu iþlemi teker sayýsý dördü bulana kadar tekrarlayýn.

[last wagon of toytrain]
Fig.1 Tekerler ve son vagonun yeþil parçasý.

Þimdi vagonun yeþil yükünü yapmamýz gerekiyor. Yan görünümde Space--> Add-->Mesh-->Cylinder yapýn sonra tab ve üstten görünümden s ile yeþil parçanýn geniþliði kadar küçültün. Þimdi tekrar s'ye basýn ve uzunluðunu oluþturun (fareyi orta butona basarak saða sürükleyin ya da n ile numerik deðer girin). Yük týpatýp vagonla ayný büyüklükte olmalý. Þimdi g'ye basýn ve ön görünümden yükü vagona yerleþtirin. Eðer henüz yapmadýysanýz material butonu ile önce "Add new" ve ardýndan RGB deðerlerini R=1, G=1 ve B=0 olarak verin. Böylece yükün rengi yeþil oldu. Artýk ilk vagonumuz hazýr. Tebrikler !
 

Koyu mavi vagon

Bir sonraki koyu mavi vagonumuzu yapmak görüldüðü üzere çok kolay olacak. Ön ve üstten görünümde shift'e basýlýyken sað klikle (baþka parçalar zaten seþili ise bunlarý shift' basýlýyken diðer bir sað klikle býrakýn) yeþil kübü ve 4 kýrmýzý renkte teker seçin ve shift + d yaparak kopyasýný oluþturun. Üstten bakýþta sola sürükleyin ve diðer vagonlara yerleþtirin. Ön bakýþta vagonun yüksekliðini küb üzerinde sað klikle deðiþtirin, ve sonra s'ye basýn ve farenin orta butonu basýlýyken bir miktar yukarý sürükleyin. Þimdi tüm kübü bir miktar yukarý alýn ve material butonuyla koyu mavi renk verin ; "add new" yapýn ve sonra R=0, G=0, B=1 deðerlerini verin.

Malzemelerin isimlerini renklere göre vermek iyi bir fikir. Alanda sol klik yapýn ve MA ile baþlayýn : ve benimsenmiþ material olan Material.00x'i "blue" ile deðiþtirin. Ayný iþlemi kýrmýzý, sarý ve yeþil parçalar için de yapýn. ( örneðin a tekerini seçin ve material butonuna gidin, þimdi kýrmýzý renk görünüyor, alanda sol klik yapýn ve MA ile baþlayýn ve default material'i deðiþtirerek kýrmýzý yapýn ve böylece iþleme devam edin.)

[material field]
Fig.2 Mavi material'e "blue" ismi verilmesi.

Bu arada zoom yapmak için numpad'deki + ve - tuþlarýný kullanabilirsiniz. Zoom yaptýðýnýz bölümü deðiþtirmek için fareyi sürüklerken shift ve farenin orta butonuna basabilirsiniz. .

Ýki vagonu ne kadar büyük yaptýðýnýza baðlý olarak görüntüleþtirme iþlemiyle oluþan resimde bazý kýsýmlarýnýn yer almamasý durumunda bunlarý biraz daha küçültebilirsiniz. Bunun için yapmanýz gereken yalnýzca trene ait olan nesneleri b ve iþaretleyerek (dikdörtgen içine alarak) ya da shift ve her nesneyi klikleyerek seçmek s ile büyüklüðünü ayarlamak. Bu yolla vagonlar ve bunlara ait tüm nesneler eþit bir biçimde küçülmüþ olacak.

Bu arada vagonlarýn tekerleri yere deðmeli. Küçültme iþleminden sonra bir miktar küçülmüþ olabilir. Bu nedenle g'ye basrak tümünü bir miktar daha aþaðý alarak yüzeye oturmasýný saðlayýn.

Dilediðiniz zaman F12'ye basarak trenin ne kadar iyi göründüðüne göz atabilirsiniz.  

Kýrmýzý silindirli portakal renkli vagon

Üçüncü vagonumuz da çok kolay: yeþill vagonu ve dört tekerini seçin (b'ye basýp iþaretleyerek yani dikdörtgen içine alarak), yalnýzca seçmek istediðimiz nesnelerin seçildiðinden emin olun, (aksi bir durumda shift ve sað klikle býrakabilirsiniz ) bir kopyasýný oluþturun (shift + d ile) ve bunu koyu mavi vagonun yanýna getirin. Vegonun rengini portakala çevirin (kübü sað klikle seçin ve material butonuna gidin, "Add new" yapýn ve R=1, G=0.647, B=0 renk deðerlerini verin sonrasýnda da material ismi olarak "orange" vermeyi unutmayýn. Þimdi üstten bakýþta vagonun sað parçasýnýn ortasýndaki kýrmýzý-beyaz kursora klikleyin, sonra Space-->Add-->Mesh-->Cylinder yapýn ve tab ile edit modundan çýkýn. Slinderi küçültün (s ile) ve ön ya da yan bakýþtan silindiri vagonun üzerine yerleþtirin (g ile) ve yüksekliðini ayarlayýn (s'ye basarak ve farenin orta butonuna basýlý tutarak aþaðý sürükleyrek) ve kýrmýzý rengi sonra kýrmýzý adýný verin.
Silindir þimdi vagonun sað parçasýnýn ortasýnda olmalý (örneðin üstten bakýþtan görebilirsiniz). Sonra tek yapmanýz gereken (shift + d ile) kopyalamak g ile yerleþtirmek ve rengini yeþile çevirmek.
Þimdi üçüncü vagonumuz da hazýr !
 

Kýrmýzý ve yeþil vagonlar

Dördüncü için koyu mavi vagonun tüm parçalarýný seçin, kopyalayýn ve sola hareket ettirin. Koyu mavi kübü seçin (sað klik) ve rengini yeþile çevirin. Þimdi ön bakýþta kopyalayýn ve diðerlerinin diðerlerinin üzerine yerleþtirin. Rengini kýrmýzý yapýn. Hepsi bu .
 

Portakal renkli vagon

Bþr sonraki için de ayný iþlemler : önden bakýþta tüm parçalarý seçin, kopyalayýn ve sola taþýyýn. Þimdi ön bakýþta tekrar koyu mavi kübü seçin yüksekliðini ve rengini (portakal olacak) ayarlayýn. Küçülttüðümüzde bir miktar aþaðý gelecek bu yüzden biraz yukarý alalým ve iþte hepsi bu.
 

Açýk mavi vagon

Þu ana kadar hareket , ölçekleme , döndürme ve renk deðiþtirme ile ilgili olarak bir miktar alýþtýrma yapmýþ olduk. Yeni vagonda bazý yeni teknikler kullanacaðýz.

Gördüðünüz gibi diðerlerinden farklý olarak üstten görünümde bir grid ekliyoruz ( Space'e basýn, sonra Add--> Mesh--> Grid yapýn.) Xres ve Yres deðerleri için 8 verin. Ýkikez tab'a basýn ve diðer tüm dört yüzeyin dýþ çizgilerini seçin (b'ye basýn ve üstteki iki çizgiyi iþaretleyin sonra tekrar b'ye basarak grid'in tüm tüm dýþ çizgilerini seçene kadar bir sonraki iki çizgiyi iþaretleyin )
[grid]
Fig.3 Tüm dört yüzeyin seçili dýþ çizgileri ve grid.

Þimdi ön görünümde seçili noktalarý e'ye basarak üç boyutlu yapýn (extrude). Bununla yüzey üç boyutlu geometriye sahip oluyor. 3D çalýþmalarýnda bu tekniði çok kullanacaksanýz.

Geri kalaný zaten biliyorsunuz: tab'a basarak edit modundan çýkýn. Gerekli büyðklüðü saðlayýn (s'ye basarak diðer vagonlara benzetin) ve açýk mavi renk verin (R=0 G=0.714, B=1) sonra 4 tekeri diðer vagonlardan kopyalarak alýn (shift + d ) ve yerine yerleþtirin (g ile).

Sonuçta Space'e basýn ve Add-->Mesh-->UVsphere yapýn (segment numaralarýný her ikisinde de 32 yapýn) ve bir küre ekleyin. Tab' a basýn ve küreyi s ile küçültün. Vagonun içine g ile yerleþtirin. Rengini pembe yapýn (material butonuna gidin "Add new" ve sonra RG deðerlerini R=0.8, G=0 B=1 verin). Þimdi edit butonuna gidin (buton yeþil kenarlý bir dörtgen gibi görünür) ve 'set smooth' a basýn (bir önceki yazýda küre için bunu yapmýþtýk). Küre þimdi daha pürüzsüz bir görünüm kazandý.
 

Vagonlar arasýndaki baðlantý

Lokomotifi modellemeden önce vagonumuzun ilk baðlantýsýný yapalým : Sahnemizin üstten görünümünde tekrar bir grid ekleyelim ( Xres ve Yres için ben yine 8 seçiyorum ama siz Xres=8 ve Yres=2 de seçebilirsiniz.) ön ya da yan görünümden e'ye basarak ve fare yardýmýyla biraz 3 boyutlu hale getirelim sonra tab ile edit modu terkedelim. Sonra üstten görünümden tekrar büyüklüðünü deðiþtirin ( s'ye basarak). Uzunluk vagonun merkezinden diðerinin merkezine doðru olmalý. Vagonlar arasýnda küçük bir boþluk olmalý ve bir vagon geniþliðinden daha büyük olmamalý (Fig 4 ve 5'e bakýn). Material verin (R=0, G=1, B=1) ve tüm vagonlar arasýna kopyalayýn (shift + d ). Modellediðimiz son vagon ile lokomotif arasýna kopyalamayý da unutmayýn.
[grid]
Fig.4 Baðlantý için vagonlar arasýndaki grid.


[grid]
Fig.5 Vagonlar arasýndaki baðlantý grid'i.

 

Lokomotif


Þimdi lokomtifi yapmak zor olmamalý: Tekrar sahnemize üst görünümden bir grid ekliyoruz (Xres ve Yres yine 8 ) Ön görünümden üç boyutlu (e'ye basarak) yapýn. Tab' a iki defa basýn ve lokomotifin sað üst yarýsýný seçin (b'ye basarak fare ile iþaretleyin. Üstteki ve saðdaki dört noktayý seçin). Bu parçayý takrar 3 boyutlu yapýn. Þimdi tüm nesneye sarý renk verin.

Üstteki dört nokta henüz seçili olmalý, bunu tekrar 3 boyutlu yapýn ama biraz çok fazla deðil. Þimdi yeni üst noktalar seçili. Seçili iken shift'e basýn ve fareyi modelän dýþýna doðru sürükleyin. Bu þekilde parça biraz daha büyümüþ olacak (Fig. 6'ya bakýn). Þimdi dýþ hattýmýz var.
[outline of locomotive]
Fig.6 Lokomotifin dýþ hatlarý.



Lokomotifin üstüne mavi renk vermek için noktalarýn ilk çizgisini seçin (þu anda yalnýzca üst çizgi seçili, aþaðýdakini seçmek için b'ye basýn ve önceden de yaptýðýmýy gibi iþaretleyin) Sonra edit butonuna gidin ve "new" ve ardýndan "Select" yapýn. Assign'e basmadan önce material butonuna ageri dönün ve ve mavi material üzerine basýn. Eðer burada olmayan bir rengi seçmek istizorsanýz önce "Add New" yapýn ve burada istediðiniz rengi belirleyin.
[assign colour]
Fig.7 Bir nesneye birden fazla renk vermek için butonlar.

Geri kalan kýsým daha önce yaptýklarýmýz gibi : Lokomotifin büyüklüðünü vagonlarla ayný seviyeye gelecek biçimde deðiþtirin. Vagonlarda olduðu gibi tekerleri monte edin. Vagondan kýrmýzý silindiri kopyalayýn büyüklüðünü deðiþtirin ve lokomotifin önüne yerleþtirin. Tekrar büyüklüðünü düzenledikten sonra yerini ayarlayýn ve iþte trenimizi baþarýyla tamamladýk !

Blender'daki farklý üç bakýþ açýsý :
[final blend file]
Fig.8 Üç bakýþ açýsýndan trenimiz.

 

Sonuç

Treniniz hazýr. Ancak render ettiðinizde bazen bir þekilde gölgeler (Diplay menüsünde aktif ettiðimiz halde) görüntülenmiyor. Sadece spot ýþýðýný seçin ve lambanýn menüsündeki "Only Shadow" butonuna basýn. Þimdi spot ýþýðýna yüksek enerji seviyesini verin (örneðin 50 ) ve resminizi tekrar görüntüleþtirin (render). Þimdi gölgeler ortaya çýkmýþ olmalý.

Þimdi çalýþmanýzýn takdir edilme zamaný :)

Trenimiz burada:
[final toy train]
Fig.9 Trenimiz

Eðer kameramýzý biraz yana getirir ve döndürürsek böyle bir görüntü elde ediyoruz :
[final toy train from above]
Fig.9 Trenimizin deðiþik bir açýdan görünümü . ( Resmi klikleyerek büyültebilirsiniz.)


çjpg olarak kayýt etmek için benimsenmiþ deðer olarak /render yazan yerde dizin ve dosya adýný verin (sol klik ve sonra ismi yazýn) ve Extensions butonuna basýn. Bu butonla o anki resminiz .jpg olarak kayýt edilecek (ya da seçtiðiniz baþka bir biçimle). OSA butonuna basarak kalite için bir numara belirlenir shadows butonuyla trenin yarattýðý gölgeler görünür, bu deðerleri verin : End:250 field to End:1 ( ya sol klik ve fareyi 1 olana kadar sola sürükleyerek ya da shift'e basýlýyken alana sol klikle deðeri girmek. SizeX ve sizeY deðerlerini seçin. Bu resmi ne kadar büyük istediðinize baðlý. Jpeg ya da baþka bir biçim seçin RGB butonuna basýn ve anim butonuna basarak görüntülenmiþ resmi kayýt etmiþ olursunuz.

Çalýþmanýzý .blend dosyasý olarak kayýt etmeyi de unutmayýn ( menü'ye gidin --> Save as --> ve toytrain.blend yazýn -- ya da dilediðiniz baþka bir isim verin-- >Save yapýn) böylelikle bir sonraki seferde tekrar kullanabileceðiz.

Ýyi eðlenceler ve neþeli blending'ler :)

 

Kaynaklar

 

Bu yazý için görüþ bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazý kendi görüþ bildirim sayfasýna sahiptir. Bu sayfaya yorumlarýnýzý yazabilir ve diðer okuyucularýn yorumlarýna bakabilirsiniz.
 talkback page 

<--, Bu sayýnýn ana sayfasýna gider

Görselyöre sayfalarýnýn bakýmý, LinuxFocus Editörleri tarafýndan yapýlmaktadýr
© Katja Socher, FDL
LinuxFocus.org
Çeviri bilgisi:
en --> -- : Katja Socher <katja/at/linuxfocus.org>
en --> tr: Ceyhun Elmas <ceyhun.elmas/at/linuxfocus.org>

2003-09-24, generated by lfparser version 2.43