LinuxFocus Dergisi, Mayıs/Haziran 2004
[LinuxFocus-icon]
Ana Sayfa  |  Erişimdüzeni  |  İçindekiler  |  Arama

Duyumlar | Belgelikler | Bağlantılar | LF Nedir
[an error occurred while processing this directive]

LinuxFocus'un Mayıs/Haziran 2004 Sayısına Hoşgeldiniz

[walking on free roads]

Parasız yollar! Ne demek istediğinden pek emin değilim. A noktasından B noktasına gidebilmek için tabii ki herkesin para ödemesi gerekir. Toprak sahipleri, toprakları üzerinden geçmenize karşılık sizden bir bedel istemeleri gayet doğaldır.
Harç ve vergiler düşüncesi üzerine kurulu bir ekenomi veya alan vardır. Birçok insan bu alanda çalışmaktadır. Büyük yolların sahipleri gerçekten zengindir ve sahip oldukları paralar ile yeni alanlarda yatırım yapıp, iş olanakları ve gelir yaratacaklardır. Bu, ticari modelimizin temel ögelerinden birini oluşturmaktadır.

Böylece sayesinde insan ve mall hareketlerini izleme olanağı da doğmuş oluyor. Bu da çok güzel bir denetim sistemi oluşturmaktadır. Bazen, "kütü" adamlar veya mallar gelmektedir, ancak polis kuvvetleri bunların hangi topraklar üzerinden geçtiklerini tespit edebilir ve bu akışı engelleyebilir. Sistemimiz içerisinde kendimi çok rahat hissediyorum.

Yakınlarda yolların kamuya ait olduğu (parasız), bir yer ile ilgili garip bir yazı okudum. Bu sistemde A noktasından B noktasına para ödemeden gidebileceğiniz yolların yanısıra, başka seçenekler de sunulmaktadır. Peki hangi yoldan gitmek istediğinizi nasıl seçerdiniz? Bugün benim iki adet yol sahibi ile ilgili anlaşman var ve bu yollardan ikisini de kullanma hakkına sahibim. Benim seçenekler konusunda bir endişem yok. Ben araba kullanırken hiç kaybolmam.

Garip olan ise, yazı bu şekildeki sistemin çok iyi işlediği sonucunu ortaya atmasıdır.

Serbest yazılım da benzer şekilde kullanıcıları haksız anlaşmalar ile kendilerine bağlayanlardan farklı seçeneğklerin daha düşük fiyata ve özgürce seçme olanağı sunmaktadır. Bu da bize gitmek istediğimiz yolları özgürce seçme olanağı sağlamaktadır ... ancak böyle bir değişime henüz herkes hazır değildir...

-- Guido Socher

Not: Özgür seçim ile ilgili çok güzel bir yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: nukeanything (Farenin sağ tuşuna basarak, web sayfaları üzerinden istemediğiniz nesneleri çıkartabilirsiniz. Gerçekten harika bir şey).


LinuxFocus.org Yazıları

Yazılım Geliştirme

Grafik

Sistem Yönetimi

LinuxFocus Yolgösterimi

Dizüstü bilgisayarınızın faresi iki tuşlu mudur?

Eğer, dizüstü bilgisayarınızın faresi sadece iki tuşa sahip ise ve işaretleyip yapıştırma işlemini her iki tuşa aynı anda basarak yapmaktan nefret ediyorsanız, şunu denemenizi öneririm: Klavyenizde bulunan boş bir tuşa farenin orta tuşunu eşleyin.

PrintScreen tuşunu farenin orta tuşuna eşleme aşağıdaki gibi yapılır:
xmodmap -e 'keysym Print = Pointer_Button2'
xkbset m
xkbset exp =m
Klavyenin tuşuna basma olayını farenin tuşuna basma olayına çevirmek için xkbset programına gereksinim duyacaksınız. xkbset programın aşağıdaki adresten elde edebilirsiniz:
http://www.math.missouri.edu/~stephen/software/xkbset/ ( veya xkbset-0.5.tar.gz, yerel kopyası)


İngilizce klavyedeki Latin1 karakterleri

İngilizce klavyede bulunmayan birkaç İngilizce olmayan karakteri kullanabilmenizi sağlayan ufak bir hile.

KDE ve GNOME, klavyeki tuşların düzenini tamen değiştirebilecek programlar ile birlikte gelmektedir. Sorun şu ki, klavyedeki tuşların üzerindeki işaretler ile tuşlara basılınca ortaya çıkan işaretler farklı olmaktadır. Birçok Latin dilleri ise, birkaç farklı karakter dışında İngilizce'yle hemen hemen aynı karakterlere sahiptir. Durum böyle olunca, büyük tuş kilidi gibi kullanılmayan tuşları eksik olan karakterleri xmodmap ile oluşturmada neden kullanmıyoruz ki? İşte size Almanca için bir örnek:
Caps-lock + a -> ä için;
Shift Caps-lock + a -> Ä için;
....
... ve bunu gerçekleştirmek için, aşağıdakileri bir dosyaya kaydedip, "xmodmap dosyaAdı" komutunu çalıştırmanız gerekir.
clear lock
!bir sonraki satıra normalde gerek yoktur
!add Mod3 = Mode_switch
!keysym Caps_Lock = Mode_switch
!!veya
keycode 66 = Mode_switch
! şimdi de tuş tanımlamaları. Eğer, gerekirse xev ile tuş kodu numarasını
! elde edebilirsiniz. Eşitlik işaretinden sonra gelen iki sütün, tuşların
! normal işlevleridir. Son iki sütün ise, Mode_switch veya Mode_switch + Shift
! basılı durumda kullanılmaları halindeki işlevleridir.
keycode 30 = u U udiaeresis Udiaeresis
keycode 32 = o O odiaeresis Odiaeresis
keycode 38 = a A adiaeresis Adiaeresis
keycode 39 = s S ssharp



© 2004 LinuxFocus
LinuxFocus'da erişebileceğiniz kişilerin yer aldığı sayfaya gider.