[LinuxFocus-icon]
<--  | Eriþimdüzeni  | Ýçindekiler  | Arama

Duyumlar | Belgelikler | Baðlantýlar | LF Nedir
[an error occurred while processing this directive]
[Photo of the Author]
Katja Socher
<katja(at)linuxfocus.org>

Yazar hakkýnda:

Katja, LinuxFocus'un Alman editörüdür. Tux, bilgisayar grafikleri, film ve fotografçýlýk, seyahat etmek, Montréal ve deniz ilgi alanlarýdýr. Yeni tasarladýðým sayfama bir göz atýn http://www.tuxgraphics.org/.



Türkçe'ye çeviri:
Ýnanç Özçubukçu <inanco(at)atlas.net.tr>

Ýçerik:

 

Hugin, Enblend ve Gimp ile panaromik bakýþ açýlarý oluþturmak

[face texture]

Özet:

Bu yazýmda Hugin, Enblend ve The Gimp kullanarak nasýl panaromik resim yaratýlabileceðini göstereceðim.

_________________ _________________ _________________

 

Hugin, Enblend ve Gimp ile panaromik bakýþ açýlarý oluþturmak

Panaromik görüntü gösteren bir resim gördüðümde her zaman etkilenmiþimdir. Halen panaroma iþlevli bir kameram yok. Zaten gerekli de deðil. Linux ile her türlü þey mümkündür ve hugin, enblend ve Gimp kullanarak harika panaromik bakýi açýlarý yaratabilirsiniz.
Hugin resimleri bir araya getiriyor ve bazen kendiliðinden oluþturduklarý da tatmin edici oluyor. Yine de çoðu zaman sonucu iyileþtirmek isteyeceksiniz. Enblend sonucu daha iyi birleþtirmeye çalýþýyor. Sonuç olarak resminize son þekli vermek için Gimp ile üzerinde oynuyorsunuz.
Bu yazý için kullanýlan sürümler hugin 0.4 pre, enbled 1.3 ve Gimp 2.0 'dir.

 

Resimlerinizi seçmek

Tamam, nasýl çalýþýyor görelim. Burada bu yýlýn Nisan ayýnda Mont Royal'den çekilmiþ Montréal'den görüntüler görmektesiniz.

[individual images] [individual images] [individual images] [individual images]

[individual images] [individual images] [individual images] [individual images]


Bunlarý panaromik görünüme sokmak için hangi adýmlarý izlediðimi anlatacaðým. Böylece siz de kendi çalýimalarýnýzda bunu uygulayabilirsiniz.
Önce yeni bir dizin yarattým ve resimleri içinde sýnýflandýrdým. Elbette bu gerekli deðil ama bu yolu kendimce kolay buldum. Hugin içerisinden sýnýflandýrma yapamayacaýðnýzý biliyorum ama doðru sýrada eklememiz gerekiyor. Oluþturduðumuz resmin kalitesini etkilediðinden resimlerinizi dikkatli seçmelisiniz. Cisimlerin her resimde hemen hemen ayný boyutta olmasý için resimlerin tamamýný ayný mesafeden çekmiþ olmanýz gerekmektedir. Elbette ki resimler hiç deðilse az birþey üst üste binmelidir (en azýndan %20-30 olmasý önerilmektedir).

 

Hugin

Resimlerinizi seçtikten sonra Hugin'i baþlatýyor ve "Images" altýndan resimlerinizi ekliyorsunuz. "Add individual images" seçeneðini seçin ve resimlerinizin bulunduðu dizini adresleyin. Eðer ki, hepsini bir dizinde tutuyorsanýz ctrl 'ye basýlý tutup her resmi týklayarak iþaretleyebilirsiniz. Aksi taktirde hepsini ayrý ayrý seçmeniz gerekecektir. Eðer, seçtiyseniz resminizin önden görüntüsünü göreceksiniz. Bu þekilde doðru resimleri seçtiðinizi denetleyebilirsiniz. Bazen bir resmi baþlangýç noktasý gibi seçip kalan resimleri bunu etrafýna dizmek güzel bir yöntemdir.

[hugin]


Þimdi "Camera and Lens" e geçiyoruz. Resimlerden birini seçin. Bir çok durumda otomatik olarak "Design Parameters" dýþýnda kalacaktýr. Eðer, olmazsa "degrees of views" hanesine 40 civarý (hugin birçok durumda 41.112 deðerini vermiþtir) bir sayý girmeniz gerekiyor. Çoðu "normal" dijital kameranýn kullandýð? görüþ açýsýdýr. Mercek (lens) tipi genelde "normal (rectlinear)" ve merkeze uzaklýk deðerlerini hugin 12.48 ve crop faktörünü 3.8 olarak doldurmuþtur. Bu yöntemde kameranýzýn bulmadýðý deðerler vardýr. Eðer, özel bir kameranýz varsa kullaným kýlavuzuna bakmanýz yada deðiþik deðerleri denemeniz gerekir.

Ardýndan "control Points" e gidiyoruz. Burasý zamanýnýzýn önemli bir bölümünü harcadýðýnýz yer. "auto fine tune" ve "auto add" seçeneklerinin iþaretli olduðuna emin olun. Bu yolla hugin kontrol noktalarýný doðru olarak belirlemenize yardýmcý olacak ve gerekirse biraz da düzeltme yapacaktýr.

[control points]


Þimdi yukarýda resim numaralarýný içeren listeyi göreceksiniz. Soldaki 0'i ve saðdaki 1 'i ilk iki resmi görmek için seçin. Soldaki resimde yer belirleyici bir noktayý seçin ve saðdaki resimdeki ayný noktayý görün. Eðer, ikinci seçiminizin sýnýrý aþýyorsa Hugin sizi uyaracak ve ardýndan yeniden seçebilir olacaksýnýz. Genelde üç yada dört noktaya ihtiyacýnýz olacak. Hugin bunlarý iki resim hangi noktada üst üste biniyor anlamak için kullanýyor. Eðer, ki zor bir resim seçtiyseniz daha fazla noktaya ihtiyacýnýz olabilir. Noktalarý seçtikten sonra þuna benzer bir mesaj alacaksýnýz "found corresponding point, mean xcorr coefficient: 0.987115". Ne varki her yeni nokta deðeri iyileþtirmez. Bu sebeple asaðýdaki "delete" seçeneði ile bu noktayý silmek isteyebilirsiniz. Hugin için iyi olan noktalarý seçebilmek için keskin (belirgin) ve çok sayýda tezat içeren noktalarý seçmelisiniz. Ayrýca köþelere yakýn noktalardan kaçýnýn ve arka planda bir þeylerle beraber panaroma varsa parallax '? atlatmak etmek için bu noktalar? seçmekten kaçýnýn. Ayrýca noktalarý daha belirgin olarak seçebilmek için resmi %100 'e yada daha fazlasýna büyültebilirsiniz.

Þimdi devam etmeden "Optimizer" a gidelim, "Optimize positions (pairwisw...)" ? olduðu gibi býrakalým ve "Optimize now!" ? seçelim. Ardýndan "control Points" bölümüne geri dönelim ve tüm prosedürü tüm resimlerle çalýþana kadar tekrar edelim (birinci resmin sol tarafýna ve ikinci resmin sað tarafýna ikinci çifti seçmek için vs.). son çifti de tamamladýktan sonra "Stitcher" bölümüne gidelim.

Aþaðýdan baþlayalým. Burada çýktý dosyanýzý hangi yapýda istediðinizi seçeceksiniz. Eðer, enblend 'i kullanmak istemezseniz jpg, png yada tiff seçebilirsiniz. Eðer ki sonradan enblend ile resminizi deðiþtirmek isterseniz baþtan "multiple tiff"i seçmelisiniz. Bu yolla tek bir bitmiþ resim yerine hugin'e verdiðiniz gibi birçok resim elde edersiniz.
Ardýndan Stitching 'i seçmelisiniz. Ön kabul olarak "PTStitcher" gelir ancak bunu yüklememiþseniz "nona" yý seçmeniz gerekir.
"Calculate Optimal Size" ve "Calculate Field of View" seçeneklerine tiklayýnýz. Hemen hemen çoðunu bitirdiniz.
"Stitch now"i seçmeden önce karar vermeniz gereken tek þey çýktýnýzýn rectilinear, silindirik yada eþitkenar dikdörtgen mi olacaðýdýr. Eger ki sadece iki resmi birbirine birleþtirirseniz rectilinear doðru seçim olacaktýr. Eðer birçok resimden oluþuyor ancak 360 derece görüntü içermiyorsa silindirik dogru seçim ve tam çevre görünümü varsa eþitdörtgen doðru seçim olacaktýr. Eðer ki yanlýþ seçim yaparsanýz Hugin hata vererek duracak (eðer ki eþitdörtgen seçmiþ ancak girdi sadece dörtgen içinse) yada sonuç garip olacaktýr (örneðin dörtgen seçmiþken silindirik çýkmasý gibi).
"Stitche now!"? seçtikten sonra hugin bir çýktý dosyasý? belirlemenizi isteyecek ve resimleri birleþtirmeye baþlayacak. Bu iþlem biraz zaman alacaðýndan büyük annenizle telefonla konuþurken bir fincan çay içebilirsiniz. Elde edeceðiniz resimler buna yakýn olacaktýr:

[hugin output]




 

Enblend

Þimdi Enblend'i iþin bir parçasý yapma zamaný. Enblend doðrudan kabukta çalýþmaktadýr, bu sebeple bir kabuk açýnýz ve yazýnýz

enblend -v -o output.tif input1.tif input2.tif...

otput.tif sonucun yazýlmasýný istediðiniz dosyayý, input1.tif ilk resmi iþaret etmektedir vs.

Giriþ tuþuna bastýktan sonra uzunca bir zamanýnýz olacak. Bir fincan çay alabilir ve hatta bir yada iki akrabanýza telefon edebilirsiniz. Elbette iki resminiz varsa göreceli olarak hýzlý olacaktýr ancak fazla sayýda resimle gerçekten yavaþ kalýyor. Ancak sonuç kesinlikle buna deðer.

[after hugin]


 

Gimp

Eðer ki resminize bakýyorsanýz zaten panaromik bir görüntünüz var. Ancak halen Gimp 'in son dokunuþu yapmasýna ihtiyacýnýz var. Hugin ve Enblend ile genelde bazý boþ alanlý resimler elde edersiniz. Eðer Gimp 'i iyi bilmiyor yada fazla zaman harcamak istemiyorsanýz resmin basitçe boþ alan içermeyen bir kýsmýný diktörtgen seçim aracý ile seçip, [rectangular selection tool], , resmin üzerinde sað tuþ Edit -->Copy ve File --> New yapýnýz. Yeni dosya açýlýr ve ardýndan Edit -->Paste ve File -->Save resmi kayýt etmek için seçilir.
Ancak genelde boþluklarý [clone tool] in "blur" kombinasyonlarý içinde ki çoðaltma aracýný kullanarak doldurmak mümkündür. [blur tool] Öncelikle çoðaltma aracýný dikkatlice uygulamalýyýz. Her zaman bir kopya üzerinde çalýþmak iyidir (Image-->Duplicate). Özellikle bu araç ile yeterli deneyime sahip deðilseniz yaptýðýnýz deýiþikliklerden geri dönmek isteyebilirsiniz. Eðer çoðaltma aracýný seçtiyseniz ctrl tuþuna basýlý tutarak fare aracýlýðýyla çoðaltýlacak alaný seçebiliriz. Tuþu býrakýyor ve boyamak istediðimiz alaný týklýyoruz. Resim fýrçasý kullanýr gibi çoðaltma aracýný kullanabilirsiniz. Eðer ki çoðaltýlacak alaný birden fazla kereler belirlerseniz baz? durumlarda birden fazla doðal görünümlü resim elde edebilirsiniz.
Son olarak birleime yerlerinden tamamen kurtulmak için blur arac?na t?klay?p istedi?iniz sonucu elde edene kadar fare ile birleþme yeri üzerinde oynayabilirsiniz. Ardýndan resmi kaydedebilirsiniz. Elbette bazý boþluklar? doldurup kalanýný kesmeniz de mümkün.

Panaromamýz hazýr. Eðer isterseniz "Gimp ile sihirli resimler" baþlýklý yazýmda anlattýðým þekilde resminizin kalitesini arttýrýcý çalýþmalar yapabilirsiniz.

Montréal 'in son panaromik görüntüsü iite burada:

[final image]


Eðlen ve yarat! Ve her zaman mutlu panaromalar!

 

Kaynakça

 

Bu yazý için görüþ bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazý kendi görüþ bildirim sayfasýna sahiptir. Bu sayfaya yorumlarýnýzý yazabilir ve diðer okuyucularýn yorumlarýna bakabilirsiniz.
 talkback page 

<--, Bu sayýnýn ana sayfasýna gider

Görselyöre sayfalarýnýn bakýmý, LinuxFocus Editörleri tarafýndan yapýlmaktadýr
© Katja Socher
"some rights reserved" see linuxfocus.org/license/
http://www.LinuxFocus.org
Çeviri bilgisi:
en --> -- : Katja Socher <katja(at)linuxfocus.org>
en --> tr: Ýnanç Özçubukçu <inanco(at)atlas.net.tr>

2004-10-14, generated by lfparser version 2.48