[LinuxFocus-icon]
Ev  |  Eriþimdüzeni  |  Ýçindekiler  |  Arama

Duyumlar | Belgelikler | Baðlantýlar | LF Nedir
[an error occurred while processing this directive]
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo of the Author]
tarafýndan Katja Socher
<katja(at)linuxfocus.org>

Yazar hakkýnda:

Katja LinuxFocus'un Almanca kýsmýnýn editörüdür. Tux'dan, film ve fotoðraflardan ve denizden hoþlanýr. Kiþisel sayfasýna buradan ulaþýlabilir. here.



Türkçe'ye çeviri:
Tuba Civlekoðlu <tubaci(at)be.itu.edu.tr>

Ýçerik:

 

L'heure du Jazz++

[Illustration]

Özet:

Jazz, kendi müziðini düzenlemek ve bestelemek için birçok ilginç özellikleri olan bir midi düzendir.

_________________ _________________ _________________

 

Yükleme

Jazz++ önceden derlenmiþ paket yada kaynak kodu gibi hazýrdýr. Kaynak kodundan yüklemek ona ait bir serüvendir. Çünkü yüklemek için gerekli olan hatalý bir wxwin-1.68E kütüphanesinden yolumuzu bulmaya ihtiyacýmýz var.
Bununla birlikte önceden derlenmiþ açýklamalarý yükleme kolaydýr ve þöyle baþlarýz:
Ýndirmek için ftp://ftp.jazzware.com/pub/jazz/stable/linux/jazz-bin-4.1.3.tar.gz
jazzware.com 'dan rpm açýklamasýný kullanmaya çalýþmayýn. Sahtedir ve bir tar dosyasýný yüklemek için sadece yazý düzenini içine alýr. Normal rpm dosyasý ile gelen avantajlara sahip olamayacaksýn.
1) Bazý dizinlere git ( kiþisel dizinin yada /usr/local/) ve jazz-bin-4.1.3.tar.gz 'yi aç:
tar zxvf /paketin/bulunduðu/yer/jazz-bin-4.1.3.tar.gz
2) Yazýnýn sonunda bulunan jazz-bin-4.1.3_addon.tar.gz 'yi indir ve tar zxvf /paketin/bulunduðu/yer/jazz-bin-4.1.3_addon.tar.gz 'yi çalýþtýr.
3) chmod 755 jazz-bin-4.1.3
chmod 644 jazz-bin-4.1.3/jazz.cfg
Eðer üç adýmdan sonra düzenlemiyorsan, her kullanýcý biçimi biraz deðiþtirecektir. Tüm kullanýcýlar üç adýmla kusurlu bir biçim dosyasý elde ederler. Kullanýcýya göre biçim yoktur.
Þimdi jazz programýna bin/jazz 'dan baþlayalým. "Melodi" üretmek için çalýþan bir ses sistem düzeni gerekmektedir. Alsa iyi bir tercihtir. (see the alsa article).
Ayný zamanda kaynaktan yüklemeyi anlatacaðým fakat, bunu yapmak için biraz tecrübeye ihtiyacýn olacak. Tanýmý burada bulabilirsin >here<
 

Baþlarken

Örneðin; bilgisayarýnda önceden bulunan bir midi dosyasý yükleyebilirsin(belki, çünkü Rosegarden gibi bir not edit programýyla yazmýþtýn.) yada bir dýþ midi cihazýndan bazý müzikleri kayýt edersin( jazz bunun için çok sayýda tercihe sahiptir. Fakat, ne yazýk ki bir dýþ cihaz gibi bir þeye sahip deðilsen kendi baþýna çalýþtýramazsýn.) yada temiz bir sayfayla baþlayabilirsin.
Jazz, þarkýyý düzenleyebildiði gibi kendi müziðini bestelemeni saðlar.
Her zaman gerekli iki ana pencere vardýr: birincisi, tüm þarkýnýn yada parçalarýnýn üzerinde çalýþmayý saðlayan track penceresi ve ikincisi, tek notalarý ve olaylarý düzenlemeyi saðlayan piyano penceresi. Onunla baþlayacaðýmýz için önce track penceresine bakalým.
 

Eser Penceresi

[main window] [track settings]
Önce içinde hýz yazan alanýn altýndaki isimsiz alanlardan herhangi birine sol fare ile týklayýnýz. Yeni bir pencere açýlýr. Burada, seçebileceðin çeþitli belgelerin bir listesini bulursun.
Gerçekten, çok sayýda farklý belgeler ve ayný zamanda, örneðin kuþ cývýltýsý, telefon sesi, seabreeze gibi ilginç olan sesler var.
Eser isminin altýna, kendi eserinin ismini vermelisin, bu isim size hangi müzik aleti olduðuna dair ve ayný zamanda belki, örneðin piyonan,melodin... için sað ve sol el gibi, parçandaki bölümler hakkýnda bazý bilgiler vermelidir.
Ayrýca, bu pencereye midi kanal yerleþtirirsin. 16 kanal var ve müzik aletlerinin herbirinin kendi kanalý olmalý.Ýstediðin kanalý seçebilirsin, sadece 10 kanal davullar için ayrýlmýþtýr. Bunun anlamý, 10 kanal için bir piyano seçtiðin zaman, bir davulun bazý çeþitli seslerini duyacaksýn demektir. Bu yüzden, eðer davullarý istiyorsan 10 kanal seç, aksi halde diðer kanallardan herhangi birini seçersin!
Pencereyi tekrar kapadýðýn zaman, daha önce týkladýðýn alanýn içinde eser ismi göreceksin. M'nin altýnda solda, seçtiðin midi kanalý görebilirsin. Eðer M'nin üzerine týklarsan, T belli olacak ve sayýlar deðiþecek. T, sana bir eser numarasý verir.
Prg 'nin altýnda, þimdi bir sayý göreceksin. Seçtiðin müzik aletinin sayýsýdýr.
Prg alanýnýn solundaki küçük alana týkladýðýnda, harflerin P 'den M 'ye S 'ye deðiþir ve P 'ye geri döner. P playi gösterir. Eðer M 'ye deðiþtirirsen, eser sessizleþir ve sadece diðer eserlerin hepsini duyarsýn. S bunun tam tersidir. Solonun açýlýmýdýr ve sadece bir eser çalýnýr. Eðer çok yönlü müzik aletlerine sahipsen ve sadece bir tanesini yada hepsini duymak istiyorsan, çok kullanýþlýdýr.
Büyük alanda, bazý bar kodlarý gibi yazýlmýþ müziðini göreceksin. Temiz bir sayfayla baþladýðýn için, track penceresinin araç çubuðundaki önemli tuþlara bakalým: Tuþ için
 

Piyano Penceresi

[piano window] Piyano penceresine ulaþmak için, ya araç çubuðu tuþundaki piyano klavyesine týkla yada eðer belli bir eser için piyano penceresini istersen, istediðin eserin bar kod alanýnda saðý týkla.
Sol yanda, bir piyano klavyesi görürsün ve eðer fare ile üzerine týklarsan, ses duyabilirsin. 10 kanalda bir davul seçtiðin takdirde, müzik aleti yerine davul listesini alacaksýn ve seslerini dinleyebilirsin.(Eðer piyano klavyesinde 10 kanaldaki davul isimlerinin listesi deðiþmediyse, piyano penceresindeki menüde Ayarlar-->Olaylar 'ý týklayabilirsin ve " Show drumnames on drumtracks" iþaretleyin.
Saðdaki büyük alan içine notalarý eklemek için(tekrar bakacaðýn bar kodu gibi), ekleme tuþuna týklamalýsýn (soldan dördüncü araç çubuðu tuþu) ve sonra notalarýn bulunmasýný istediðin yere týkla. Araç çubuðundaki sonraki dört tuþ, eklediðin notalarýn ne kadar olduðunu belirler. Fakat, ayný zamanda düzenlemek istediðin notalarýn üzerine el ile sað týklayarak düzenleyebilirsin ve sonra fareyi basýlý tutarak sürüklemelisin.

Besten için yardým almak için örneðin Rastgele Ana Notalarý kullanabilirsin.
 

Armoni Tarayýcýsý

[Harmony Browser] Eser penceresine geri dönün. Menüdeki Misc-->Armoni Tarayýcýsý 'ný týklayýn ve yeni bir pencere açýlýr.
Armoni Tarayýcýsýný kullanmanýn bir yolu, mevcut tonlarýn üzerine týklamak. Beðendiðin tonlarýn üzerine týklarken, shift tuþunu tutarak yinelenen melodinin içine beðendiðiniz birini yerleþtirin. Eðer yinelenen melodide tonlarýn üzerine týklarsan, tonlar piyano arabelleðine baðlanýr. Þimdi piyano penceresine gittiðinde ve solu týkladýðýnda, tonlarý buraya yerleþtirebilirsin.
Armoni Tarayýcýsýna geri dönün. Eðer Ayarlar-->Midi menüye gidersen, Armoni Tarayýcýsýndaki tonlarýn akortlarýný deðiþtirebilirsin. Bundan dolayý, alçak veya yüksek sesli tonlarýn olabilir.
Ayrýca buraya, midi kanal yerleþtirebilirsen, müzik aletleri için Armoni Tarayýcýsý kullanmalý.(Önemli not: Birçok müzik aletini kullanmak istediðin zaman yerleþmiþ kanaldaki müzik aletleri gibi hepsi ses çýkaracaktýr.)
Armoni Tarayýcýsýný kullanmanýn bir diðer yolu; önce piyano penceresine bazý tek notalar yerleþtirmek. Eðer eser penceresinde bu notalarý seçersen ve daha sonra Armoni Tarayýcýsýnda Düzen-->Çözümle 'yi týklarsan, tek notalar birlikte çalýnabilen bir notaya dönüþtürülecektir. Yinelenen melodi tonlarýnda görebilirsin ve þarkýna yapýþtýrabilirsin.
Ýstediðin notalarý seçmek için, farenin sol tuþunu týklayýn ve fareyi üzerinde sürün. Eðer, þimdiki pencerende görünenden daha fazla seçmek istersen, seçerken shift tuþunu tutmalýsýn. Kaydettikten sonra seçimine devam edebilirsin.
 

Rastgele Ritim Üreticisi

[Random Rhythm] Eser penceresinde rastgele ritmin olmasýný istediðin yeri seçin. Misc-->Rastgele Ritim 'i týklayarak rastgele ritim üreticisini açýn.Öncelikle bir müzik aleti seçmelisin. Sonra pencerede görebildiðin diðer deðiþkenlerin hepsini yerleþtirebilirsin ve Müzik Aleti-->Üret 'i týklayarak ritmi oluþturabilirsin. Bundan sonra, bitesiye kadar diðer müzik aletleriyle devam edebilirsin.
Dinleyin. Þahsen, birkaç sefer denenmesi gerektiðini düþünüyorum. Bazen güzel ritim verir, bazen de vermez. Rastgeledir ama kullanmak için caziptir.
Aslýnda belirttiðin deðiþkenler ihtimallerdir. Örneðin; bu zaman içinde ritim alanýnda çalýnan bir müzik aleti ihtimalini kesinlikle belirtirsin. Yüksek deðerin anlamý, yüksek ihtimaldir ve düþük deðerinki düþük ihtimaldir.
Belgelemede, her müzik aletini iki kere belirleme önerilir. Bir defa, birkaç durum için yüksek ihtimalleri ve bir defa birçok durum için düþük ihtimalleri seçersin. Gerçekten tamamen güzel sonuç verir.
Ayrýca, farklý davullarda la notasýný beraber çalmak için, müzik aleti grubunu belirleyebilirsin. Rastgele ritim üreticisini, diyalog kutusunun saðýnda görebilirsin. Not: Dinleyiciden önce bir yardýmcý belirlemelisin.
 

Rastgele Arpej Üreticisi

[Random Arpeggio] Bu ana notayý kullanmayý ilginç buluyorum. Bir arpej, bir seferde bir nota çalan ton olarak tanýmlanabilir. Diðer ifadeyle, bir tonun bütün notalarýný çalýnmasý yerine, hemen diðerinden sonra bir diðeri ayrý ayrý çaldýrýlýr. Bazen, gerçekten güzel sesler verir! Özellikle, önce tonu diðer tracke kopyalanmasýný beðeniyorum öyleki, tonlu ve arpejli bir eserim var. Genellikle, güzel ses çýkar!

Þimdi bunlarýn doðrultusunda çalýn. Gerçekten, kolaylýkla oluþturabileceðin güzel sesler ve ritimler sizi þaþýrtacak.

Þimdi, müziðin bir bölümüne sahipsin, bazý kýsýmlarý düzenlemek isteyebilirsin:
 

Müziðinin Düzenlenmesi

Jazz++ 'da, beðendiðin müziðin parçalarýný düzenlemek için gerçekten birçok imkan var ve burada hepsini tartýþmayacaðýz. Onun için birkaç tanesine bakalým:
 

Ekleme ve Tekrarlama

Eðer, parçanýn ortasýnda bir yere bazý notalarý eklemek istiyorsan ve bunun için çok yere ihtiyacýn varsa, kesip yapýþtýrarak diðer notalarla yer deðiþtirebilirsin. Önce týklayýn ve taþýmak istediðin notalarý seçmek için farenin sol tuþunu sürükleyin, sonra menüde kese týklayýn. Þimdi yapýþtýra týkladýðýnda ve fareni trackin üzerine hareket ettirdiðinde bir ok göreceksin. Eðer sola týklarsan, bu yere yapýþtýrýlýr.
Eðer bir kýsmýnýn tekrarlanmasýný istersen, biraz önce yapýlanlarýn aynýsýný yapýn, kesme yerine kopyalamaya týklayýn.
Bir þeylerin tekrarlanmasýnýn diðer yolu, kopya etmeyi kullanmaktýr. Önce kopya etmek istediðin yeri seçin. Sonra, eser penceresinde Düzenle-->Kopya Etme. Þimdi kopyalamanýn baþlamasýný istediðin yeri týklamalýsýn. Bir diyalog kutusu açýlýr. Onu kapadýktan sonra, kopya etmenin bitmesini istediðin yeri týklamalýsýn. Eðer "Tekrar Kopya" 'yý iþaretlediysen, seçilen kýsým amaçlanan geniþliði doldurmak için tekrarlanacaktýr. Eðer "Yer Ekleme" iþaretlendiyse, müziðin diðer kýsýmlarý, yeni müzik için saðdaki yerle yer deðiþtirilir.
Ayrýca, örnek gibi kýsmý kaydederek, diðer þarkýdan bir kýsýmý yeni þarkýya ekleyebilirsin.(Dosya-->Örneði Kaydet) Ve sonra Dosya-->Örneði Yükle ile yeni þarkýya eklenir.
Bir þeyleri silmek için, Düzenle-->Sil 'e gidebilirsin. Diyalog kutusunda, silinen yer boþ bir alan býrakmaya yada saðdan müzik aralýðýný doldurmak için hareket etmeye karar verebilirsin.
 

Sýrasýný Deðiþtirme

Müziðinin parçalarýnýn sýrasýný deðiþtirmek istiyorsan, önce onlarý seçmelisin, sonra eser penceresinde Düzenle-->Sýrasýný Deðiþtir 'meye gitmelisin.
Sýrasýný deðiþtirmenin diðer yolu, Armoni Tarayýcýsýný kullanmaktýr. Beðendiðin bazý tonlarý seçebilirsin. Sonra, eser penceresinde sýrasýný deðiþtirmek istediðin müziðinin kýsýmlarýný seçersin. Ve Armoni Tarayýcýsýnda Düzen-->Sýrasýný Deðiþtir 'i týklayýn. Müziðinin parçasýndaki notalarýn, tonlarýn sesleri ile sýrasý deðiþtirilecektir.
 

Tempo Ayarý

[Tempo Adjustment] Çalýnmasýyla, baðlý olduðu hýzla, müzikteki parçalarýn çýkardýðý farklý sesler sizi þaþýrtacaktýr. Hýzý ayarlamak için eser penceresine gidin. Burada hýz alanýný görürsün. Farenin sað tuþunu týklamak hýzý azaltacaktý, solu týklamak hýzý yükseltecektir.
Þarkýndaki sadece bazý kýsýmlarýn hýzýný deðiþtirmek için, Piyano penceresinde Misc-->Tempoyu Düzenle 'yi týklayýn. Görünen notalarýn altýnda yeni bir alan görebilirsin. Burada, fareni istenilen tempo deðiþikliðine sürükleyebilirsin.(Bazý nedenlerden ötürü; bazen, doðru çalýþmasý için Apply 'i týkladýktan sonra Misc-->Düzenle 'yi týklamalýsýn.)
 

Seslerin Deðiþimi

Piyano penceresinde Misc-->Sesleri Düzenle 'yi týklayýn. Müziðinin bazý kýsýmlarýndaki tempo deðiþimi lie benzer çalýþýr. Görünen notalarýn altýnda yeni bir alan göreceksin ve fareni istenilen ses deðiþikliðine sürükleyebilirsin.
 

Kreþendo/Dekreþendo

Bunun için, Piyano penceresinde hýz düðmesi Misc-->Hýz Düzenle 'yi kullanýrsýn.


Eðer yaptýðýn deðiþiklikleri beðenmezsen, kesinlikle açma tuþunu týklayarak açabilirsin.(MÝsc-->Aç)


Umarým, Jazz++ hakkýnda bazý fikirler elde ettin ve dolayýsýyla çalmak için beklemeyebilirsin! Guitar board, random shuffle generator... gibi keþfedeceðin birçok baþka özellikler var ama kendin denemen keyifli olacaktýr.

Eðlen ve hoþlan!

 

Kaynaklar

Yardým tuþuna týkladýðýn zaman, programýn çok güzel belgeleri olur. Ayrýca buralardan da araþtýrabilirsin.
 

Bu yazý için görüþ bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazý kendi görüþ bildirim sayfasýna sahiptir. Bu sayfaya yorumlarýnýzý yazabilir ve diðer okuyucularýn yorumlarýna bakabilirsiniz.
 talkback page 

Görselyöre sayfalarýnýn bakýmý, LinuxFocus Editörleri tarafýndan yapýlmaktadýr
© Katja Socher, FDL
LinuxFocus.org
Çeviri bilgisi:
en --> -- : Katja Socher <katja(at)linuxfocus.org>
en --> tr: Tuba Civlekoðlu <tubaci(at)be.itu.edu.tr>

2002-09-23, generated by lfparser version 2.31