|
![]() |
|
![]() tarafýndan Guido Socher Yazar hakkýnda: Guido, yýllardýr UUCP kullanmakta ve kendi bilgisayarýnýzdaki e-ileti sisteminizi Ýnternet'e baðlamanýn en iyi yolu olduðunu düþünmektedir. Ýçerik:
|
Özet:
UUCP, Ýnternet üzerinde varolan en eski protokollerdendir. UUCP'un, birçok kullanýmý modern protokoller ile deðiþtirilmiþtir, ama çevirmeli að kullanan yöreler'de e-ileti gönderme ve alma için yine de en iyi yöntemlerden biridir. Ne yazýk ki, evden Ýnternet'e baðlanan birçok kullanýcý UUCP'in önemli potasniyelinden haberdar deðildir ve bu servise istekte bulunmamaktadýr. Bunun sonucu olarak, günümüzde servis odaklý Ýnternet servis saðlayýcýlarý, bu servisi artýk sunmamaktadýr.
UUCP çok eski bir protokoldür ve ilk kullanýmý UNIX'ler arasýnda
dosya kopyalamak içindi. Bu yüzden adý "Unix to Unix Copy (UNIX'ten
UNIX'e kopyalama)" dýr. Bu ilk bilgisayarlar sürekli bir að
baðlantýsýna sahip deðillerdi, onun yerine çevirmeli að modemleri kullanarak
periyodik aralýklarla dosya alýþ veriþinde bulunurlardý.
mynotes.txt dosyasýný "mars" adlý bilgisayara kopyalamak için, aþaðýdaki
gibi bir komut kullanýlabilir:
uucp mynotes.txt mars!~/mynotes.txtBu geçici olarak dosyalarý "spool (software pool = yazýlýmsal havuz) dizinine" kopyalamaktadýr ve her ne zaman bu yöreye çevirmeli að baðlantýsý kurulur, o zaman dosya fiziksel olarak, yani gerçekten kopyalanmýþ olacaktýr.
cat herhangiveri.txt | uux - mars!rnewsYine , rnews komutu, uzaktaki sistemde hemen çalýþtýrýlmayacaktýr, ancak "mars" adlý bilgisayara çevirmeli að baðlantýsý kurulduktan sonra çalýþtýrýlacaktýr. Komut, yerel "spool dizininde" dizinde bekletilecektir.
telnet uucp.my-friendly-isp.com 540Aþaðýdaki gibi bir þey elde edeceksiniz:
Trying 1.2.3.42... Connected to uucp.my-friendly-isp.com Escape character is '^]'. login:Giriþ adý ve geçiþsözcüðünüzü giriniz:
Trying 1.2.3.42... Connected to uucp.my-friendly-isp.com Escape character is '^]'. login: linux Password: tux.1234 Shere=mficBaþarýlý bir giriþten sonra, karþý taraf "Shere" sözcüðünden sonra kendi sistemin bilgilerini cevap olarak gönderecektir. ÝSS'nýzýn verdiði bilgiler ile bunlarý kaþýlaþtýrabilirsiniz.
^] telnet> q Connection closed.Artýk hesabýnýz ile ilgili bilgilerin doðru olduðunu biliyorsunuz.
# call dosyasý # Biçimi karþý-sistem-adý kullanýcý-adý geçiþsözcüðü dür. mfic linux tux.1234
# port dosyasý # Bu dosyayý deðiþtirmeye gereksinim yoktur. type tcp port tcp service 540
# sys dosyasý # Karþý taraftaki sistem hakkýnda bilgiler tanýmlanmaktadýr. # ÝSS'nýzýn sistem adý: system mfic # ÝSS'nizin suncu adý: address uucp.my-friendly-isp.com # Sonraki 3 satýrý deðiþtirmeyiniz. # Ayrýntýlar için Tailer UUCP kaynakyazýlýmlarýna bakýnýz. time Any 2 port tcp chat-timeout 60 # izin verilen komutlar: commands rmail # Kullanýcý adý ve geçiþsözcüðünü call dosyasýndan al: call-login * call-password * # Sonraki satýrý deðiþtirmeyin: chat ogin: \L assword: \P #
# config dosyasýnda diðer dosyalarýn sadece yoltanýmlarý # ve sistem adý tanýmlanmaktadýr. # Sisteminizin adý: nodename oblelix # Karþý taraftan gelebilecek ve paralel olarak çalýþtýrýlacak en fazla # istek sayýsý: max-uuxqts 2 # UUCP spool dizini: spool /var/spool/uucp # Diðer dosyalar genellikle tanýmlanmýþtýr: # pubdir /var/spool/uucppublic # logfile /var/log/uucp/Log # statfile /var/log/uucp/Stats # debugfile /var/log/uucp/Debug # callfile /etc/uucp/call # ....
Yapýlandýrma dosyalarýný kayýt ettikten sonra, "uuchk" komutunu
çalýþtýrýnýz. Bu komut büyük bir olasýlýkla sbin dizinindedir:
/usr/sbin/uuchk.
Komutun çýktýsý, sizin yapýlandýrma deðerlerinin yanýsýra benimsenmiþ olan
deðerleri içermektedir. Örneðimizdeki ÝSS'nýzýn sunucu adý olan
uucp.my-friendly-isp.com "telefon numarasý" olarak görünmektedir:
Phone number uucp.my-friendly-isp.comBu biraz tuhaf olmasýna karþýn, TCP/IP üzerinden UUCP kullanýrken doðru bir þeydir. Özellikle, dizinlerin, log dosyalarýn ve debug dosyalarýn doðru yerde olup olmadýðýný ve kullanýcý sahiplerinin uucp olduðunu denetleyiniz.
Artýk siz, UUCP üzerinden e-ileti alabileceksiniz, ancak yerel mail sunucunuzun (MTA=mail transport agent, e-ileti taþýyýcýsý), ÝSS'da kayýtlý olan yörenizi için olan e-iletileri kullanma hakkýna sahip olup olmadýðýný bilmesi gerekmektedir. Bizim örneðimizde bu yöre miller.my-friendly-isp.com dir. Bu yörenin yapýlandýrýlmasý MTA'ya göre deðiþmektedir. Sendmail kullanýyorsanýz, /etc/sendmail.cw dosyasýndaki tek bir satýra miller.my-friendly-isp.com yazmanýz gerekmektedir:
# sendmail.cw E-iletileri kullanacaðýmýz yöre adýný tanýmlayýnýz miller.my-friendly-isp.comArtýk UUCP kullanarak e-ileti almaya baþlayabilirsiniz. Sendmail henüz tama ayarlanmadýðý için e-ileti gönderemiyorsunuz.
/usr/sbin/uucico -x 11 -S mfickomutunu çalýþtýrýnýz. mfic, my-friendly-isp.com deki UUCP sistem adýdýr.
"uulog" komutunu çalýþtýrarak, UUCP/rmail kullanarak aldýðýnýz e-iletiler için özet bilgiler alabilirsiniz.
#divert(-1) # `Dýþarý gidecek e-iletileri, bu yapýlandýrma /usr/bin/uux kullanarak # göndermektedir. # # .mc dosyasýndan sendmail.cf dosyasýný oluþturmak için # sendmail kaynaklarýný kullanarak # m4 thisfile.mc > sendmail.cf.' divert(0) include(`../m4/cf.m4') VERSIONID(`UUCP, Jan 28 2001, without DNS') undefine(`BITNET_RELAY') undefine(`DECNET_RELAY') undefine(`UUCP_RELAY') OSTYPE(`linux') MASQUERADE_AS(miller.my-friendly-isp.com) MASQUERADE_DOMAIN(localdomain) MASQUERADE_DOMAIN(localhost) # ` ve yerel bilgisayar adlarýný buraya yazýnýz:' MASQUERADE_DOMAIN(philosophus) # ` gerçekte var olmayan, içeride kullandýðýnýz yöre # ismi varsa, o zaman gerekmektedir: ' FEATURE(`masquerade_envelope') FEATURE(always_add_domain) # ` izin verilen yöreleri cw dosyasýndan oku: ' FEATURE(use_cw_file) FEATURE(local_procmail) # `uucp için önemlidir:' FEATURE(accept_unresolvable_domains)dnl # ` /etc/passwd dosyasýndaki satýr: mail:*:8:12:mail:/var/spool/mail:' define(`confDEF_USER_ID',``8:12'') define(`confSAFE_QUEUE',`True') define(`confDELIVERY_MODE',`background')dnl # 'mfic'yi ÝSS'nýzýn verdiði UUCP sistem adý ile deðiþtirin:' define(`SMART_HOST',uucp-uudom:mfic)dnl define(`confSERVICE_SWITCH_FILE',/etc/service.switch)dnl define(`confHOSTS_FILE',/etc/hosts)dnl define(`UUCP_MAILER_MAX',1024000)dnl MAILER(procmail)dnl MAILER(local)dnl MAILER(smtp)dnl MAILER(uucp)dnlDosyayý, kendi durumunuza göre ayarlayýn ve aþaðýdaki komutu kullanarak derleyin:
m4 sendmail-uucp.mc > sendmail.cfsendmail.cf dosyasýný /etc dizine kopyalayýn ve sendmail yeniden çalýþtýrýn:
/etc/rc.d/init.d/sendmail restartYukarýdaki dizin ismi RedHat veya Mandrake için geçerlidir. SuSE, Debian vs. için farklýdýr.
hosts files aliases fileskullanmalýsýnýz. Herhangi birine bir e-ileti gönderin. Bunu, en sevdiðiniz e-ileti istemcinizle veya doðrudan UNIX komutunu kullanarak yapabilirsiniz:
echo "Merhaba john, sadece deneme yapýyorum..." | Mail john@herhangibiryer.orgMesajýnýz hemen gitmeyecektir ve UUCP sisteminde kuyruða alýnacaktýr. Bunu görmek için aþaðýdaki komutu çalýþtýrabilirisniz:
uustat -auustat'ýn çýktýsý :
mfic.CRJjd4uAAAPs mfic joe 07-24 20:19 Executing rmail john@somewhere.org (sending 50 bytes)gibi olacaktýr. Bundan sonra
/usr/sbin/uucico -x 11 -S mfickomutunu çalýþtýrýn. Buradaki mfic, my-friend-isp.com'daki UUCP sistem adýdýr. Debug dosyasýna bakarak, e-iletinizin nasýl gittiðini izleyebilirsiniz.
#!/bin/sh hostn=uucp.my-friendly-isp.com # Ýlk önce ÝSS'ýn suncusuna ulaþýp ulaþamadýðýmý denetleyelim. # Bekleme süresi verbileceðiniz, ping komutunun son # sürümlerinden birine gereksiniminiz # olacaktýr: if ping -w 3 -qn -c 1 $hostn > /dev/null ; then /usr/sbin/uucico -S mfic #sleep 1 #uulog -s mfic -5 else echo "ERROR: $hostn eriþilmiyor." exit 1 fiKabuk dosyasýna çalýþtýrma hakkýný "chmod 755 /usr/bin/uumail" komutuyla verip, elle çalýþtýrarak, çalýþtýðýný denetleyiniz.
pop-3 stream tcp nowait root /usr/sbin/tcpd ipop3d imap stream tcp nowait root /usr/sbin/tcpd imapdEðer, xinetd sunucusnu kullanýyorsanýz, bunlar ile ilgili yapýlandýrma dosyalarý oluþturmanýz gerekecektir (Konu ile ilgili Linux Focus 175 nolu yazýsýna) yazýsýna bakýnýz. Kullanýcýlar e-iletilerine yerel aðýnýzdaki baþka bilgisayardan ulaþacaklar ise, /etc/hosts.allow dosyasýna bu bilgisayarý eklemeyi unutmayýn:
# hosts.allow , tcp wrapper yapýlandýrma dosyasý # imap sunucusan herkes ulaþýlabilir: imapd: ALL # pop3 sadece 2 bilgisayrdan eriþilebilir: ipop3d: 10.0.0.1, 10.0.0.2, 127.0.0.1
Birçok ÝSS Windows odaklý olduklarýndan, UUCP için iyi ve gövenilir bir
ÝSS bulunmasý bazen güç olmaktadýr.
UUCP üzerinden E-ileti servisi saðlayan ve Almanya'da bulunan
iki iyi ÝSS biliyorum:
Bize katýlýr ve maddi olarak ve/veya çalýþmalarýmýzda yardýmcý olursanýz, LinuxFocus.org'ta, Linux dostu sýnýrlý sayýdaki kullanýcýlara UUCP üzerinden e-ileti imkaný sunabiliriz. Bu konuda benimle iletiþime geçebilirsiniz.
Kendi ülekenizde uygun bir ÝSS'ý bulmak için Google veya baþka bir arama moturu kullanarak arama yapabilirsiniz. Daha küçük olan ve hizmet odaklý ÝSS'larý UUCP üzerinden e-ileti servisi sunuyor olabilirler.
|
Görselyöre sayfalarýnýn bakýmý, LinuxFocus Editörleri tarafýndan yapýlmaktadýr
© Guido Socher, FDL LinuxFocus.org Burayý klikleyerek hatalarý rapor edebilir ya da yorumlarýnýzý LinuxFocus'a gönderebilirsiniz |
Çeviri bilgisi:
|
2001-08-25, generated by lfparser version 2.17