~ Games : Tux'ýn gizli düþüncesi - Linux altýnda bilgisayar oyunlarý yazýlýmý Home Map Index Search News Archives Links About LF
[Top bar]
[Bottom bar]
[Photo of the Author]
Harald Radke tarafýndan

Yazar hakkýnda:

Harry 1994 yýlýndan itibaren Almanya'da Aachen'de University of Technology'de bilgisayar bilimi okuyor. Linux'a 1995 yýlýnda geldi.O zamandan beri bununla uðraþýyor ve her zaman bunun ne kadar büyük bir yazýlým parçasý olduðuna þaþýrdýðýný belirtiyor. X altýnda program yazar,grafikleri ve tabii ki oyun oynamayý çok sever. Diðer hobileri ise yazý tahtasý oyunlarý oynamak, SciFi okumak, gitar çalmak(kötü!), yemek piþirmek, Ju-Jutsu çalýþmak ve zamanýný kýz arkadaþýyla geçirmektir.

Ýçerik:

Tux'ýn gizli düþüncesi - Linux altýnda bilgisayar oyunlarý yazýlýmý

[Illustration]

Özet:

Bu Linux altýnda bilgisayar oyunlarý yazýlýmýnýn kýsa bir baþtan gösterimidir. Ortada Tux OS'ye kolay internet veya veri geliþiminden çok þey olduðunu gösterilmeye çalýþýlýyor. Bu gün Linux ve Oyunlar hakkýnda bir çok buluþ var.



 

Giriþ

Hepimiz Tux'u, yani küçük þirin Linux penguenini Ýnternet komitesinin çalýþkan bir üyesi olarak biliyoruz. Bir çok web sitesi, veri tabanlarý,ISPler ve daha bir çoklarý onun omuzlarýnda taþýnýyor.Apache, sendmail, mySQL...gibi programlar hergün bu iþletimci sistemin güvenilir, hýzlý ve yeterli olduðunu ispatlamak için Linux altýnda çalýþtýrýlýyorlar. Tux daha önceden desktoplara giden yolunu kurmaya baþlamýþtý.KDE , GNOME veya GIMP üretici yazýlýmýn bazý örneklerindendir,normal kullanýcýnýn bu günlük iþleri yapmaya ihtiyacý vardýr. Sonunda geçmiþte çoðu insanýn istediði çekici grafik arabirimlerini saðladýlar. Ve þimdi Linux'un genellikle kullanýcýlar, baský ve þirketler tarafýndan hatýrlanan baþka bir yönü var: oyunlar.

Bu makale Linux'un bu yönü hakkýnda kýsa bir tanýtým yapmaya çalýþacaktýr.Bunun sonunda da oyunlar ve belirtilen programlarla ilgili daha detaylý bir kaynak listesi bulacaksýnýz Ayný zamanda LinuxFocus'ta bilgisayar oyunlarý yazýlýmý yönüyle de ilgilenen yeni bir kategori baþlatmak düþünülmeye baþlandý. Bu nedenle size oyunlar hakkýnda eleþtiri yazmanýz için ihtiyacýmýz var .Eðer bazý oyunlarý denemiþseniz veye oyunlara düþkün biriyseniz, lütfen deneyimlerinizi ve düþüncelerinizi bir makale ile bizimle paylaþýn

Bilgisayarýn kötüye kullanýmý
Medeniyet:Güce Çaðrý
 

Geçmiþi ile ilgili

Linux altýndaki ilk oyunlar, ki taþýmasý oldukça kolaydý, herhangi bir Unix'de bulabileceðiniz oyunlardandý. Ayný zamanda ilk Linux kullanýcýlarý bunlarý gerek iþ gerek okuldaki iþletim sistemlerinden biliyorlardý. Bu programlar çok basitti ve çok az neredeyse hiç grafik içermiyordu.Ýnsanlarýn DOS veya Windows PSlerinden bildikleri oyunlarla mukayese edilemeyecek türdendi.Unix'in çalýþtýrýldýðý bu kutularý yeterli grafik donanýmýyla donatmak çok pahalýydý ve bu kutular reklamdan baþka alanlarda kolayca kullanýlýyordu

Ama PClerin evimize gelmesiyle, Linux birden daha çok metini veya temel öðeyi gösterebilmek içn daha güçlü ve daha makul fiyatlý bir çevre buldu. Tux OS'un geliþimi devam etti ve bugün neredeyse bütün grafik uyarlayýcýlarý X Window Sistemi altýnda destekleniyor. Böylece uygulamalar ve oyunlarýn daha iyi bir görünüþünün olmasý için bir grafiksel çevre saðlanmýþ oldu. Ama bugünün geliþmiþ uygulamasýnýn çoðunluðu X ile uðraþmaya baþladý.

Programcýlar için bir sonraki problem, X'in programlamak için biraz karmaþýk olmasýydý ve sadece basit bir pencereyi bile göstermek çok fazla iþ gerektiriyordu.Böylece iþler çok yavaþ ilerliyordu.X'in kendisi oyunlarýn yavaþlamasýný ve kolay olmasýný saðlayan bir çok sistem kaynaðý kullanýyordu .Fakat donaným daha güçlendikçe ve fiyatlar daha aþaðý bir seviyeye indikçe daha çok talep gören bir yazýlým haline geldi .Ve zaman geçtikçe programcýlar bir çok kodlama kütüphanesi ve geliþtirme paketleri tarafýndan yardým almaya baþladýlar.

Daha bir çok donaným saðlayýcýlarý bilgisayar sahiplerinin büyüyen bir grubu olarak Linux'a önem vermeye baþladýlar. Teker teker sürücüler hakkýnda ikili veya açýk kaynak olarak ,ürünleri için (grafik adaptörleri, 3D hýzlandýrýcýlarý ve ses kartlarý), bilgi toplanmaya baþlandý. Bu gün Linux bir çok çoðulortamlý bileþen için baðýmsýz bir destek oluþturuyor .

Ama artýk sadece donanýmcý þirketler deðil oyun endüstrisi de Linux'un, bu yeni iþletim sisteminin, farkýna varmýþ durumda. Böylece bir çok Linux oyunu serbest oldu(mesela GNU general Public License altlnda lisanslý), bunlardan birkaç tanesi ticari oyunlardýr.Bu yolla Linux'a daha yüksek kalitede reklam alma þansý artmýþ oldu. Buna raðmen bazýlarý ticari daðýtýmcýlarý Linux'un serbest oluþunu uygun görmemiþ olabilir,ama bence iyi yazýlým her zaman iyi bir fiyata deðerdir.Ve insanlar paranýn Linux sayesinde kazanýldýðýný unutmamalý. Belki yazýlýmý açýkça satmak daha az kazandýracak ama bu donaným ile donatýlacak veya destek saðlanacaktýr .Bu oyunlarla yapýlamaz.Bütün yapabileceðiniz oyunlarý satmaktýr ve serbest yazýlýmýn satýmýnýn baskýsý oyun þirketlerini sadece bir kaç parça kod deðil ama insanlarýn almasýný saðlamak için iyi mal üretmeye yöneltebilir

Heretic
Hopkins FBI
 

Kütüphaneler ve Geliþtirme Paketleri

Daha önceden belittiðimiz gibi,bu günün programcýlarý bir çok deðiþik araç takýmý, kütüphane, yazýlým geliþtirme paketleri (SDKlar) veya tam oyun motorlarý kullanabiliyor. Tabii ki gtk, athena, xforms ve daha baþka Xwidget setleri de kullanýlabilir. Bu setler daha güzel bir kullanýcý arayüzü oluþturabilmek için daha rahat bir yol saðlar. Ayný zamanda bunlar kolay grafikleri ele alma gibi özellikleri var. Bir çok oyun için bu yeterlidir.Birçok kompleks grafiksel iþlemi gerçekleþtirmesi gerekmeyen programlar kolayca yazýlabilir ve bu görünüþle insanlar diðer X uygulamalarýndan bildiklerini hissettirebilir.

Ama Minesweeper, Mahjong veya Tetris gibi oyunlar bu liblerle kodlanabilirken,iþ Warcraft veya Command & Conquergibi real-time strateji oyunlarýna gelirse herþey daha da kötüleþir. 3D vurucularý daha güzel metinlerle uðraþýr ve kullanýcýyý ekrana baðlamak için çoðu yüksek framerate saðlar. (Saniyede bir Gerçek olmayan veya Ýniþli olarak çerçeveleri ekrana getirdiðinizi düþünün).Genel düþünce bu ihtiyaçlar için X için widget kütüphanelerinin yeterli olmadýðýdýr. Ne þanstýr ki hýzlý ve karmaþýk grafikler için tasarlanmýþ bazý kütüphaneler de var.

3D grafiklerine gelirse, Mesa bu görev için bir numaralý kütüphanedir. Mesa bir serbestOpenGL uygulamasýdýr.Genellikle vertex ve poligonlar gibi basit temel öðelerinden 3D ekranlarý yaratmak için dizayn edilmiþtir. OpenGL bir önemli görünümü de yola konmuþ oyunlar onun içn yazýlmýþtýr. Böylece tamamen tekrar yazmadan bunlarý Linux'a baðlamak mümkün oluyor Mesa'nýn ana drawbacki 3D hýzlandýrýcýlarý için gerekli donaným desteðinden yoksun olmasýydý. Bu donaným desteði texturing, fog,alpha blending ve daha bir çoklarý gibi yüksek sonlu oyunlar için zorunludur. Uzun bir zamandýr 3dfx Mesa altýnda donaným eriþimi saðlayan tek donaným saðlayýcýsýydý. Bu donanýmý kullanmayan bir çok kutu, hesaplamalar için CPU gücü kullanmak zorunda kalýyordu ki bu hesaplar performansý oldukça düþürüyordu. Ama bugün NVidia Riva128/ZX/TNT/TNT2 chipsetlerini eriþtirmek için kullandýðý kaynaklarý býraktýðýndan beri Bir çok PC kullanýcýsý 3D donanýmlarýndan yaralanmaya baþladý.Ayný zamanda Matrox G200 þimdi Mesa tarafýndan destekleniyor. Bir çok uygulamalar(ve oyunlar) Mesa/OpenGL kullanarak Internette bulunabiliyor.Genelde isimleri GL ile baþlar.

Girdi ve olay ele alýmýný saðlayan daha baþka kütüphaneler ve grafiksel yayýnlar için SDKlar var. Bunlar bilgisayar oyunu yazýlýmý için tasarlanmýþtýr.SDL,Loki Entertainment tarafýndan yazýlmýþtýr ve bu da onlardan biridir. Loki popüler PC oyunlarýný Linux'a baðlar.Onlar serbest kullandýklarý kütüphaneleri herkes kullanabilsin diye býrakýrlar. SDL kullanýmý hakkýnda konuþmak için Loki programcýlarýnýn ve kullanýcýlarýn kullandýðý mektuplaþma listeleri vardýr.Þu aralar SDL kullanan ve açýk kaynak olarak býrakýlan bazý oyunlar çok kullanýþlýdýr.
SDL'nin yanýndaki bazý kütüphaneler: PLib, ClanLib ve PowerPakGam e SDKdýr.

Fakat oyunlarýn sadece grafikten daha fazlasýna ihtiyaçlarý var.Ayný zamanda müzik dinlemek ve ses efektleri yaratmak için kullanýlan ses paketleri var.Bunlarýn kullanýmý da kolaydýr.Yukarýdaki kütüphanelerden bazýlarý özellikle oyun geliþimi için özellikleri biraraya getirmek , grafik elde etmek ve ses elde etmek, hatta bütün animasyonlar için dizayn edilmiþtir.

Oyun tasarlayýcýlarý için baþka bir yardýmcý grup daha var; engines. Bu SDK'lar belli bir oyun türünü tüm açýlardan örtüp oyun tasarlama iþleminý en düþük kodlama seviyesinde soyutlar . 3D insan aksiyon oyunlarý ve macera için ya da þu rol yapma oyunlarý (RPGler) için Chrystal Space gibi engineler var .

Gördüðünüz gibi Widows altýndaki directX gibi standart library/API/toolkit yoktur . Bu , kullanýcýnýn , oyunun ihtiyaç duyduðu tüm yazýlým parçalarýný toplamak için oyun ihtiyaç listesini taramasýný gerektirir . Ve böylece az sonra bilgisayar , þu küçük oyun için bir sürü lib ile dolar . Öbür taraftan programcý belli bir SDK' yý saðladýðý özelliklere ve kendi ihtiyaçlarýna göre seçebilir . Bugünlerde her Linux boxý tüm bu farklý yazýlýmlar için yeterince büyük hard diske sahip olmalý .

mHockey
Golgotha
 

Civilisations, Racers ve Star Fleets Hakkýnda...

Linux altýnda neredeyse her türlü oyunu bulabilirsiniz . Ýþinize mola verdiðinizde aradýðýnýz kaçamak bir eðlence (minesweeper oyunu , tetris , go) ya da dünyayý þu çirkin yaratýklardan veya robotlardan kurtarmak gerektiðini hissetmeniz(doom , heretic , descent) , farketmez . Daha sofistike birþeyler mi istiyorsunuz ? ... Bir kabileye çöküþünden en yukarýlara çýkana kadar liderlik etmek gibi ? Sorun deðil , FreeCiv ya da Civilisation: Call to power yý deneyin . Ehliyetiniz yok mu ? Tamam ,XRacer ya da GlRacer ile kokpite geçin . Görüyorsunuz herþey burada . Linux altýnda iþletildiði için çoðu oyun , herþeyi daha da heyecanlý yapan çokkatmanlý kabiliyet saðlar .

Bazýlarý tamamiyle yabancý olmakla birlikte belki de bazý oyunlarý zaten biliyorsunuzdur . Bilinen türlerin yeni oyunlarý , yanýsýra varolan PC oyunlarýnýn klonlarý ve portlarý...Klonlar kendi grafikleri , sesleri ve verileri ile tamamiyle yeni geliþtirilmiþ (tabii ki orjinal programlarla benzer) , daha az ya da cok özellikleri olan oyunlardýr . FreeCiv buna güzel bir örnektir . Portlar genelde tamamen orjinal oyunlar gibi davranýrlar . Her ne kadar portlar çoðunlukla tamamen daðýtýlsa da (Civilisation:Call to power gibi) sadece oyunun , yeniden yazýlmayý gerektiren bölümleri ile uðraþan projeleri de vardýr. Descent , Doom , Heretic ve ALE Clone (warcraft) bu tür portlardýr . Bunlarý calýþtýrmak için olduðu kadar oyun verilerini saðlamak için de DOS versiyonlarýna ihtiyaciniz vardýr . Ve tabii ki þu arcade ve board oyunlarý , maceralar , eþzamanlýlar , 3D vurucularý , RTS oyunlarý . Bunlar , varolan PC oyunlarý ile doðrudan baðlantýsý olmayan , mevcut (ya da kimi zaman yeni) oyun kurallarýný kullanýrlar .

Bu noktada beklentileri biraz düþürme zamaný geliyor . Buralarda bir sürü oyun projesi var . Bunlarýn hepsi grafiðe dökülebilmelerine ve oyun kalitelerin e göre deðiþirler . Bazýlarý basit , bazýlarý karmasýk , hepsi sabit bir geliþme altýnda , belki çoktandýr oynanabilir , belki henüz deðil . Bu yüzden hepsi ile memnun olmayý beklemeyin . Ama adil olun ; çoðu programýn yazarýn boþ vaktinde , para karþýlýðý olmadan yazýldýðýný da düþünün . Çoðu zaman kendi kendilerine , baþkalarýnýn yardýmý olmadan çalýþýrlar . Bitmemiþ , hatalý hatta doðrudan yüklenemeyen oyunlarla bile sabýrlý olun . Hatalarý rapor ederek , öneriler göndererek , hatta belki de grafikler ve sesler tasarlayarak ya da aktif olarak kodlamaya yardým ederek geliþmeyi destekþeyabilirsiniz . Býr oyun yine de geribeslemeye ve yardýma ihtiyacý olan bir Linux yazýlýmý projesidir .

Pingus
World Forge
 

Yabancý Dünyalar - Wine altýnda Oyunlar

Wine Windows uygulamalarýnýn X altýnda yürümesine izin verir . Sizin favori oyunlarýnýzla da aynýsýdýr. Bazý oyunlarýn wine ile çalýþtýrýlmasý ile ilgili bir sürü rapor ve baþarý öyküsü vardýr . Ama siz yine de her ne kadar kullanýþlý olsa da winenýn hala yapým aþamasýnda olduðunu ve stabil olmaktan çok uzak olduðunu (hele Win32 yazýlýmý ile) bilmelisiniz . Yine de denemeye deðer ve bu Linux'un saðladýðý vasýflara diðer bir kanýttýr .

X Racer
Myth II
 

Cash - Ticari Oyunlar

Ticari dünyanýn Linux'a karþý tavrý port oyunlarýna karþý kökten bir umursamazlýk þeklinde bir meydan okumadýr .Oysa Linux için oyun yazmak üzere kurulmuþ þirketler bile var . Birkaç kuruluþ eski yazýlýmlarýnýn kaynak kodlarýný parasýz sürmektedir . Bazý kuruluþlar oyunlarýný baþkalarýna port ettirirken bazýlarý bunu kendileri yapmaktadýr . Bazýlarý karasýz , sadece kimi bölümleri (çoðul kiþi oyunlarýn sunucu yazýlýmlarý gibi) yapmaktadýr . WWW'de kuruluþlarý oyunlarýn Linux versiyonlarýný yayýnlamalarý için ikna etmek amacýyla yazýlmýþ dilekçeler vardýr . Bu , onlara Linux yazýlýmlarýnýn da bir pazarý olduðunu göstermek için iyi bir yoldur .

Herþeye raðmen ticari kýsým hala çok küçük . Çünkü çoðu programcý Linux'a tamamen yabancý ve onlar için Linux pazarýnýn potansiyelini tahmin etmek oldukç a zor . Yine de bazýlarý bu projelere zaman ve para harcamayý göze alabiliyor . Hadi sadece mutlu son için beklemeyelim . Mainstream ve Linux versiyonu arasýnda seçim yapabilecekseniz ikincisini tercih edin . Her ne kadar yülemesi zor olsa da , düzgün çalýsmasa da ve Linux yazýlýmýiçina para ödemek ters gelse de .

Parsec
Free Civ
 

Gelecek

Genel anlamda oyunlarda geliþmeler oldukça bu Linu altýndaki oyunlarý da etkileyecektir . Bence mainstream PC oyunlarý ve Linux oyunlarý arasýndaki nitelik farký adým adým küçülecek.Ticari kuruluþlar sayesinde ayný oyunlarý (tamam belki hepsi deðil ) ayný niteliklerle LÝnux'ta da oynama imkanýna kavuþa caðýz . Son olarak ben þahsen oyunlarýn (diðer pek çokþey gibi ) Linux'un evýmýzdeki bi lgisayarlarda kullanýlmasýný etkileyeceðine inanýyorum ... Sadece bir oyuncak olarak deðil ama her açýdan gerçek bir alternetif iþletim sistemi olarak .

Gelecek projeler hakkýnda konuþursak, LinuxFocus için bazý oyun tekrarlarý yazmayý düþünüyorum.Elbette herkes bunu yapmaya davetlidir.Bence bu konu üzerinde vakit harcancak kadar ilginç..Dürüst olmak gerekirse , kim gerçekten oyun oynamayý sevmezki ? (-:

BFRIS
X Blast
 

Kaynaklar

Hale Aslý ÇALKAYA - Fehime ÇAÐLAYAN
Webpages maintained by the LinuxFocus Editor team
© Harald Radke
LinuxFocus 1999

1999-11-05, generated by lfparser version 0.9