[LinuxFocus-icon]
Ev  |  Eriþimdüzeni  |  Ýçindekiler  |  Arama

Duyumlar | Belgelikler | Baðlantýlar | LF Nedir
[an error occurred while processing this directive]
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo of the Author]
tarafýndan Harald Radke

Yazar hakkýnda:

Harry 1994'den beri Almaya Achen'de bulunan Teknoloji Universitesinde bilgisayar bilimi üzerinde çalýþmaktadýr. Linux ile ilgilenmeye ise 1995'de baþladý. O günden beri bununla uðraþýrken Linux'un ne kadar harika bir yazýlým olduðunu hep þaþkýnlýkla görmüþtür. X altýnda programlama yapar, grafikleri ve elbette oyun oynamayý sever. Diðer hobileri ise: Board oyunlarý oynamak, bilim-kurgu okumak, gitar çalmak (kötü!), yemek piþirmek ve Ju-Jutsu yapmak.


Ýçerik:

 

Oyun Ýncelemesi - Penguin Command

[Illustration]

Çeviri : Gökhan DEMÝR

Özet:

Penguin Command, Missile Command oyunundan geliþtirilmiþ basit ama kesinlikle tiryakilik yapacak bir "arcade" oyunu. Penguin Command önceki sürümlerde olmayan bir þekilde hoþ grafikler ve müzikle geliyor. Bu yazýda Penguin Command'ýn 1.4.2 sürümüne bir göz atacaðýz.



 

Giriþ

Oyunun hikayesini hýzlý bir þekilde anlatalým. Kendi þehirlerinizi gelen (nükleer) füze dalgalarýndan korumalýsýnýz. Bu görev için üç adet SAM bölgeniz var, Surface to Air Missile, bir tane ekranýn solunda, bir tane ortasýnda ve bir tane de saðýnda. Füze rampalarý arasýna yerleþtirilmiþ altý þehir var. Oyunun her düzeyi ekranýn üst tarafýndan gelen bir füzenin dalgasý tarafýndan temsil ediliyor.Bunlarýn bazýlarý MIRVs (Multiple Independently targetable Reentry Vehicles), baska bir deyiþle aþaðý doðru gelirlerken birden ikiye ayrýlýyorlar ve siz de bir yerine iki tane füzeyi durdurmak zorunda kalýyorsunuz.Oyundaki ilk probleminiz füzeleri füzelerle durdurmak zorunda olmanýz, tabi ki bu nedenle füzenizin siz ateþ ettikten sonra hedefine ulaþmasý için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu nedenle hedefi vurabilmeniz için biraz hesap yapmanýz gerekiyor. Bunu biraz daha kolaylaþtýrmak için, füzeniz hedefin yanýnda patlýyor. Dolayýsýyla siz de bir füze yoketmek için ona doðrudan çarpmak zorunda kalmýyorsunuz. Eger hedef füze patlamanýn ortasýnda kalýrsa kendiside yakýnýndaki bir füzeyi yokedebilecek þekilde patlýyor.

Gelen füzelerin yanýnda þehirlerinizi tehdit eden baþka nesneler de var: ekranýn bir tarafýndan diðer tarafýna hareket eden ve füzeler de atabilen uydular. Bu nesnelerin bulunduðu yükseklik ve hýzlarý farklý. Bu nedenle bunlarýn füzeleri oldukça tehlikeli oluyor. Son olarak ekranýn tepesinden düþen bazý bomba çeþitleri füzeler kadar ölümcül olabiliyorlar. Bunlar füzelerden daha büyükler ve dik bir þekilde aþaðýya düþüyorlar. Ancak bu bombalarýn þehirlere zarar verebilmesi için füzeler ve uydulardan farklý olarak þehirinizin tam üzerine düþmesi gerekiyor. Vurduðunuz her nesne için puan alýyorsunuz, iki dalga sonra, bu noktalar için verilen puan katsayýsý artýyor. Dalgadan dalgaya geçtikçe oyun zorlaþýyor, gelen füzeler hýzlanýyor, daha çok bomba ve uydu ortaya çýkýyor. Oyunda ilerledikçe daha çok füzeler, nesneler ve patlamalar ekraný kaplýyor ve sizi terletmeye baþlýyor. Kýsa süre sonra þehirlerinizi kaybetmeye baþlayabilirsiniz. Ancak her iki dalgada bir þehriniz geri alýyorsunuz. Eger füze rampalarýndan birini kaybettiyseniz, bir daha ki dalgaya daha az cephaneyle baþlýyorsunuz. Her dalganýn sonunda kurtardýðýnýz yerler için puan alýyorsunuz (füze rampalarý dýþýnda). Bütün þehirlerinizin üzerinde duman tütmeye baþladýðýnda oyunun bittiðini söylemeye gerek yok.

IMG: Main Menu
Ana Menü
 

Yükleme ve Baþlama

Oyun Penguin Command anasayfasýndan indirilebilir. Oyunun kodlarý yaklaþýk olarak 1.3 MB büyüklüðünde. Ayrýca yine yaklaþýk 1.3 MB büyüklügünde Debian Linux için binary de bulunuyor.

Gerekenler
X window sistemi
Simple DirectMedia Layer (SDL) 1.1.5 ya da ilerisi
SDL Mixer
Oyun, SDL 1.1.7 ve SDL Mixer 1.1.0 ile derlenmiþ ve test edilmiþtir

Derleme:

./configure
make
make install (root olarak)

Oyunun yüklenmesinden sonra, veri /usr/local/share/penguin-command dizini altýnda bulunabilir ancak hedef dizin, configure'e yeni deðerler girilerek deðiþtirilebilir (daha fazla bilgi için ./configure --help yazýn).
Oyun komut satýrýna penguin-command girilerek baþlatýlabilir.

Oyun normalde tüm ekran modunda baþlýyor, eðer oyunu pencerede oynamak istiyorsanýz, komuta -f girin, sesi iptal etmek için -s'i kullanýn. Oyunda ilk göreceðiniz þey anamenu olacaktýr. Buradan oyun modu, dekoru deðiþtir ya da kredileri ve yüksek skorlarý göster 'i seçebilirsiniz. Oyun sadece fareyle ya da hem fare hem klavye ile oynanabilir. Eger farenizde üç düðme varsa(kimin yok ki??) her düðme farklý bir füze rampasýný ateþler. Hedefleme fare hareketleri ile yapýlýyor.Farenin bir tusuna basmak o tuþa denk gelen füze rampasýndan bir füzeyi ateþliyor ve seçilen hedefe ulaþýr ulaþmaz kendiliðinden patlýyor.

IMG: some bad guys
Bazý kötü çocuklar
 

Normal Oyun

Bu modda oyun oldukça kolay baþlýyor, baþlangýçta gelen füze sayýsý oldukça az ve hýzlarý epeyce yavaþ. Böylece iþlerin nasýl yürüdüðüne dair fikir sahibi olmak için gerekli vaktiniz oluyor. Bir dalga tamamlandýktan sonra, yýkýlmayan her þehir ve harcamadýðýnýz her füze için extra puan alýyorsunuz. Bence oyundaki "normal mod" ile "arcade mod" arasýndaki en büyük fark her füze rampasýnýn atabileceði sýnýrlý sayýda füzesi olmasýdýr. Eðer bir dalga sýrasýnda bütün füzeler biterse füze rampasýndaki askerler ýþýklarý södürüyorlar ve olaylarýn nasýl geliþtiðini izlemeye baþlýyorlar. Eðer kulelerden biri isabet alýrsa, bir dahaki dalgaya daha az miktarda cephane ile baþlýyor.

Nesnelerin hýzý ve sayýsý dalgadan dalgaya sabit bir þekilde artýyor. Her iki dalgada bir kaybettiðiniz yada zarar görmüþ þehirlerinizden birini geri alýyorsunuz (tabi daha önce kaybettiyseniz). Oyunun sonunda isminizi girebilirsiniz ve sizin skorunu "Hall of Fame" de listelenir (eðer yeterince iyi iseniz).

 

Arcade Oyun

Bu mod ise oyunun baþýndan itibaren hareketi seven insanlar için. Dalga byunca daha fazla füze geliyor, daha fazla uydu ve bomba sizi meþgul ediyor. Fakat normal moddan farklý olarak sýnýrlý sayýda füzeniz yok, dalga boyunca yeni cephane alabiliyorsunuz. Yýkýlmamýþ þehirlerinizin sayýsýna baðlý olarak füzelerin hýzý deðiþiyor. Ne kadar çok þehir kaybederseniz, yeni cephane alma süreniz o kadar uzuyor. Bir dalga tamamlandýktan sonra yýkýlmamýþ þehirleriniz için puan alýyorsunuz ancak elinizde kalan cephane için puan alamýyorsunuz (oldukça mantýklý). Ayrýca kaybettiðiniz þehirlerden birini geri alýyorsunuz. Normal modda olduðu gibi zarar görmüþ bir kule daha az cephaneye sahip oluyor fakat diðer kulelerle ayný hýzda tekrar doluyor. Yine oyununuz bittiðinde eðer yeterince iyi oynadýysanýz, skorunuz yüksek skorlar listesine ekleniyor.

IMG: death of a city
Bir þehrin sonu
 

Grafikler, Müzik ve Ses

Gelen füzeler kendi yollarýný yeþille çizerken sizinkiler kýrmýzý ile çiziyor. Uydularýn hareketi, düþen bombalar ve füze rampalarýnýz (fareyi hareket ettirerek hedefleme yaparken) harekete geçiyor. Eðer düþman füzeleri patlarsa ya da siz bir uydu ve ya bomba düþürürseniz ilginç bir ses duyuyorsunuz>> "BOOM" << (-:
Bütün nesnelerin (füzeler hariç) hoþ 3B görünüþleri var.

Müzik ilk duyduðunda bana ilk PC günlerimdeki PC demolarýný hatýrlattý. O günlerde bir çok genç "hacker" demolar adlý kendi kendine çalýþan ve muhteþem ses efektleri ve grafikleri olan prgoramlar yazýyorlardý. Ýnsanlarýn bu kadar basit VGA kartlarý, yavaþ CPU'lar ve basit ses kartlarý kullanarak bunlarý yapabildiklerini gördüðümde büyülenmiþtim. Þimdiki olanaklarla karþýlaþtýrdýðýmýzda ticari PC yazýlýmlarýnýn oldukça zayýf kaldýðýný görüyoruz. Herþeye raðmen o demolar müzik için mods kullanýyorlardý. MIDI dosyalarý çalmak yerine (ki çoðu ses kartý ensturmanlarý taklit etmek için zayýf bireþimler kullandýðý için çok kötü sesler çýkarýr), ensturman örnekleri ustaca kullanýldý. Bunun sonucu olarak ortaya yüksek kaliteli müzik nispeten daha küçük dosyalarla çýktý. Eðer ses efektleri için WAV dosyalarý arýyorsanýz, Penguin Command'ýn altdizini olan data/music dizinindeki*.s3m dosyalarýna bakabilirsiniz. Ancak bunlarýn kalitesi CD ya da MP3 kalitesini bulmuyor. Ancak bence arkaplan müziði için yeterli ve dosya boyutu da daha küçük.

BTW, demo sahnesi bu günlerde oldukça aktif...Bütün bunlarý Future Crew'den Skaven müzikle ilgilenen insanlar için geliþtirdi.

IMG: Screenshot
Screenshot
 

Sonuç

Penguin Command, saatlerce uðraþtýran, binlerce farklý düþman ve silah içeren ve haritada keþfedilmesi gereken beyaz noktalar içeren bir oyun deðil. Fakat oldukça eðlenceli. Eðer tüm gününüzü dýþarda geçirdiyseniz ya da çok fazla spor yaptýysanýz(:-, bir mola için en uygun þey olabilir.
Ayrýca tiryakilik yaratabileceði ihtimalini de kabul etmeliyim.
Oyun oldukça kolay ve çok zor bir þekilde baþlamýyor, böylece oyuna alýþabiliyorsunuz ve oyunu hemen baþýnda sinirli bir þekilde kapatmak zorunda kalmýyorsunuz. Grafikleri gerçekten çok hoþ, bazý ses efektleri ve güzel müzikler oyunu oldukça güzelleþtiriyor. Eðer 43. kez tetris oynamaktan sýklýdýysanýz ve kansýz bir "action" oyunu istiyorsanýz, bence Penguin Command'ý kesinlikle denemelisiniz.

 

Kaynaklar

 

Bu yazý için görüþ bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazý kendi görüþ bildirim sayfasýna sahiptir. Bu sayfaya yorumlarýnýzý yazabilir ve diðer okuyucularýn yorumlarýna bakabilirsiniz.
 talkback page 

Görselyöre sayfalarýnýn bakýmý, LinuxFocus Editörleri tarafýndan yapýlmaktadýr
© Harald Radke, FDL
LinuxFocus.org

Burayý klikleyerek hatalarý rapor edebilir ya da yorumlarýnýzý LinuxFocus'a gönderebilirsiniz
Çeviri bilgisi:
en -> -- Harald Radke
en -> tr Gökhan Demir

2001-08-20, generated by lfparser version 2.17